03.12.2008

Budsjett-blues

Etter noe dager har det sunket inn at vårt utmerkede budsjettforslag ble stemt ned i Sametinget. Mange gode saker ligger nå på vent til neste mulighet byr seg, noen av dem skal vi jobbe videre med gjennom valgprogrammet vårt. I politikken går som tidligere nevnt veien ikke strakt framover bestandig...

Det høres kanskje ut som jeg trøster meg selv - men det er faktisk et par ting jeg er ganske provosert over:

Den satsningen Sametinget initierte ved å velge samisk litteratur som satsningsområde i Samefolkets fond, blir kraftig barbert fordi den ordinære bevilgningen til litteratur kuttes. Sametingets flertall "prioriterte" litteratur med ekstraordinære midler, og benyttet anledningen til å kutte i den faste bevilgningen. Og man strøk skjønnlitteratur helt bort fra den faste bevilgningen.

Sametinget vedtok i vår om å legge inn 6 millioner ekstra av fondsmidlene slik at folk kunne søke om midler til litteratur, språktiltak og tradisjonskunnskap. På veien inn i budsjettet er denne økningen krympet til 4,8 millioner. Hva skjedde med 1,2 milloner? Jo, de skal brukes til å administrere resten...Dette er ikke i tråd med det vi vedtok i vår! Det var den store interessen for å søke midler på disse pottene som gjorde at vi la inn 6 millioner ekstra. Den satsningen er også kraftig barbert av Ap-rådet og de som stemte med dem. Å bruke Samefondet til å drifte Sametinget var vel ikke slik noen hadde tenkt det...

Og så er det noe rart i Ap og cos budsjettforslag: 1 million til utmarksnæringer - problemet er at vilkårene er utformet slik at det ser ut til at det ikke er noen som kan søke penger fra denne potten... Hva er det for en satsning? Det ble vel litt travelt i budsjettinnspurten for oss alle... Eller er denne potten lagd slik med vilje, slik at rådet skal kunne omdisponere den i ettertid? Til noe de ikke ville fått gjennom i plenum denne gangen?

Jeg vakler litt mellom å karakterisere dette som klønethet eller manipulative tendenser. Har enn å ikke helt bestemt meg.

Følg med i neste episode av "Ávjovárgeaidnu 50" - sesong 19...

2 kommentarer:

  1. For ikke å snakke om ungdomsfondet de stemte ned. "jada, vi støtter ungdom", og så finner de fram en post i busjettet som har vært der i årevis.. og som de ikke engang har forslått å øke!!

    SvarSlett
  2. Gunn-Britt3.12.08

    At den ordinære posten for skjønnlitteratur er totaslt strøket og det er kun fondets midler som skal støtte skjønnlitterære utgivelser er helt horribelt, etter min mening. Fondet er jo ekstra satsing etter våre politiske prioriteringer, ved neste korsvei ønsker vi kanskje å satse på noe annet. Hva skjer da med skjønnlitteraturpotten?

    SvarSlett