19.01.2009

Arctic Frontier

Første dag på Arctic Frontier-konferansen i Tromsø. Har kommet i sånn passe arktisk stemning, blitt kald mens jeg ventet på drosje... Og gjort den typiske sametabben på internasjonale konferanser: vi er så vant til at vi ikke trenger øreklokkene (simultantolkeutstyret) fordi vi kan samisk, norsk, engelsk... Og så glemmer vi at russisk er verdensspråket her i nord... Dermed må alle på benkeraden reise seg så samen får hentet øreklokkene.

Gahr Støre ble dessverre syk, men statssekretær Walaas holdt talen hans. Det er verdt å merke seg at Norge lener seg tungt på folkerettslig argumentasjon i forhold til andre stater når det gjelder forvaltningen av "the High North". Dette er vel å bra, men de kunne jo styrket denne argumentasjonen ytterligere hvis de tok konsekvensen av det på hjemmebane også. For eksempel i forhold til Mineralloven, som Sametinget avviste på novemberplenum. Siden har det vært stille, forøvrig. Når sendes lovforslaget over til Stortinget? Er det lov å håpe at man tar en runde til med Sametinget?

EU-kommisær for fiskeri og maritime saker, Joe Borg, gjorde rede for EUs arktiske strategi, og der trakk han faktisk fram urfolksdimensjonen. Nå skal vi høre det amerikanske energidepartementet legge fram USAs fokus på energi i Arktis - dagen før presidentskiftet gjør at dette fokuset kanskje endres...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar