25.01.2009

Vold mot kvinner -igjen

For flere år siden snakket jeg med en eldre slektning over "ungdommer" som meg selv, som syns at utenlandsferier var noe å bruke både tid og penger på. Egentlig var det ikke pengene hun syns var problemet, men alt det fryktelige som kunne skje i utlandet, alle farene man, og spesielt kvinner, kunne utsette seg for. Jeg husker at jeg blåste oppgitt, og sa til henne at hjemmet var det farligste stedet for kvinner å oppholde seg - det viste alle voldstatistikker.

Sånn er det vel fortsatt - det er ikke det fremmede som er farligst - men den du kjenner best. Denne uka har vi igjen blitt rystet av det man må kalle et norsk æresdrap. En mann som dreper den kvinnen som er i ferd med å forlate ham. Og i dag fikk vi nyheter om en mann som holdt sin egen lille sønn som gissel etter å ha banket opp samboeren sin. Det er komplett uforståelig å forestille seg hva det er som får noen til ikke bare å bestemme seg for å forlate dette livet, men ta med seg den de påstår de elsker. Hva er dette mørke som finnes i noen mennesker - i noen menn?

Justisdepartementet har lovet tiltak mot kvinnedrap. Det gjenstår å se om disse tiltakene bare er av den kjente typen som begrenser kvinners bevegelsesfrihet og handlingsrom for å beskytte dem mot voldelige menn, eller om det er tiltak som treffer dem som er årsaken til problemet. Justisminister Knut Storberget skal forresten ha honnør for å avvise argumentasjon som går på at dette er et resultat likestillingsarbeidet, slik som her i denne nettpraten.

Så lurer jeg på om det bare er innbilning at dette er et tiltagende fenomen? Finnes det statistikker som sier noe om det? Er det bare mer synlig i dag, når avisene har sluttet å kalle det for "familietragedier"? I Sverige har man bestemt at denne typen drap skal granskes av "sosiale havarikommisjoner", altså egne granskingsutvalg som skal avdekke hva som gikk galt, og om det kunne ha vært unngått.

Kanskje det egentlig er feil at det farligste stedet for kvinner er i hjemmet - kanskje det aller farligste er å prøve å forlate hjemmet?

2 kommentarer:

 1. Anonym26.1.09

  Har bare en ting å si......... hva faen er vitsen med alle løftene om at kvinner skal få skjerpet sikkerhet fra sine x- menn osv, når politiet henlegger saker gang på gang uten avhør en gang??

  Jeg selv har anmeldt min xmann for 3 forhold, den siste senest for 2 uker siden......... mottok brev i forrige uke der saken var henlagt etter 5 dager (2 dager med helg) uten at han har vært inne på avhør en gang!
  Politet vært innblandet gjentatte ganger pga familievold, men hva skjer..... nothing nada!
  Får vel bare vente på neste nyhetsoppslag, kanskje det er meg...

  SvarSlett
 2. Jeg blir så forbanna av å høre slike historier! Når skal vold mot kvinner bli tatt på alvor av politiet og påtalemakta? Det er jammen noe i det at rettsystemet er bygd opp av menn for menn. Overgrep mot kvinner er fortsatt ikke noen prioritert oppgave, selv med tydelige signaler fra politisk hold. Nok et eksempel på strukturell diskriminiering!

  SvarSlett