13.02.2009

Kø på polet?

I Finnmark er det visst god plass på Vinmonopolets utsalg. Urimelig god plass kan det virke som i følge denne artikkelen. Sånn kan det gå med statistikk, den gir et bilde av et fenomen, men man trenger bakgrunnskunnskap for å kunne tolke fenomenet. I Finnmark bor vi spredt, det er store avstander mellom tettstedene - og dermed mellom ulike typer offentlige serviceorganer - slik som Vinmonopol-utsalg. Det gir utslag i et høyt antall kvadrameter pr kunde. Med andre ord: det er ikke bare antall kvadratmeter innenfor polveggene som er interessant - antallet kilometer mellom polveggene har også betydning.

Jeg lurer likevel på hvordan dette kan være tilfelle - etter å ha besøkt Vinmonopolets utsalg i Kautokeino. Dette må være Finnmarks og Norges minste pol. Det er imponerende hvor mange hyllerader og flasker de har greidd å presse inn på et lite antall kvadratmeter. Man er liksom lite granne bekymret for å rive med seg noen flasker hvis man snur seg mellom hylleradene. Har de vært der og målt kvadrameterne, spør nå jeg!

3 kommentarer:

  1. Det er slik det går når man kobler statistikk og journalistikk, uten å bruke det mye undervurderte kravet om vesentlighet i rapporteringen :)

    For det var vel i all hovedsak en sak uten journalistisk poeng. Strengt tatt.

    SvarSlett
  2. Jeg sier bare : Skål!

    Det er tross alt snart helg...

    SvarSlett