10.03.2009

For intelligente til å være urfolk?

I flere dager har vi moret oss over uttalelsene Rørøs Skogeierlag har kommet med i sin høring til Den nye sameretten, NOU 2007:13. De forlanger gentesting av Røros-samene, fordi de er langt på høyde med sine sambygdinger når det gjelde intelligens og utdanningsnivå. Dette må være feil! De kan ikke være urfolk! Alarmen går!

Det er jo naturlig å spørre seg hvilket bilde av urfolk skogeierne i Røros går rundt med i hodet. De forutsetter at urfolk er mindre intelligente enn "andre folk", og at de ikke kan tilegne seg utdannelse og heller ikke utvikle sine næringer. Logikken er: vi kvalifiserer bare som urfolk hvis vi er for dumme til å skjønne opp og ned på lovparagrafene - begynner vi å lese jus - for å kunne bruke de samme paragrafene - da slutter vi å være urfolk.

Disse holdningene er dessverre en del av den samepolitiske hverdagen, og det illustrerer på hvilket nivå vi ofte må føre debatten. Men det er sjelden vi får det demonstrert så tydelig som fra skogeierne i Røros. Takk for det, det bidrar til å få samerettsdebatten inn i riksmedia, iallfall!

Men en ting stusser jeg litt på: Røros-samene blir i høringsuttalelsen sågar sammenlignet med Thor Heyerdahl... Hvor er relevansen til den sammenligningen? Han var vel ikke fra Røros? Kom den sammenligningen rekende på en bastflåte over verdenshavene? Kanskje sammen med samenes forfedre? For vi må jo ha kommet noen steds i fra, når vi ikke er urfolk...

Nordmenn derimot, har jo bodd i Norge siden tidenes morgen. Det er jo en kjent sak. Ingen krever gentesting av dem.

2 kommentarer:

  1. Anonym16.3.09

    Skuvlaoabbá, æ trur det var balsaflåter den godeste Thor opererte med...

    MH

    SvarSlett
  2. Ok - når har æ gjort litt research! Kon-Tiki var balsafåte, og Ra var sivbåt. Men skjønner fortsatt ikke ka han hadde med Røros-saman å gjøre...

    SvarSlett