22.03.2009

Nominasjonene innledes

Etter at de aller fleste er ferdige med sine nominasjoner, så begynner vår organisasjon i dag. Sørsamekretsen og Østkretsen er først ute, og nominerer i dag. Så følger Nordre krets på tirsdag, og i løpet av en ukes tid skulle det meste være unnagjort.

Med til denne intense perioden hører diskusjonene om hva som er de viktigste dimensjonene for våre medlemmer og for de samiske velgerne. Bryr de seg mest om geografisk tilhørighet, og kjønn, om bosted, om alder eller næringstilknytning? Til tross for at valgkretsene er blitt større, opplever jeg at geografi fortsatt er vikitg. Er det bare et overgangsfenomen, til vi blir vant til å blir representert av noen som tidligere representerte velgerne i nabokretsen? Eller blir geografien enda viktigere for å kjenne tilhørighet til lista?

Dette og mer til skal det forskes på, for Norut og Samisk høgskole har fått finansiering til et valgforskningsprogram. Endelig skal kunnskapen om det samiske demokratiet omfate litt mer enn tekniske data om hvem som sto på hvilken lista, det totale stemmetall og valgdeltakelse.

I mellomtiden får vi som er politikere gjøre det som er jobben vår: i første omgang bli nominert. Jeg ønsker lokallagene, valgstyrene og kandidatene lykke til med nominasjonene framover! Gleder meg til å få vite hvem jeg skal samarbeide med på Sametinget fra høsten av!

4 kommentarer:

 1. Anonym22.3.09

  NSR i Sør- Norge nominerer også idag...

  SvarSlett
 2. Anonym22.3.09

  Veldig spennende!

  SvarSlett
 3. Ja, nu e vel alle i gang med møtene...

  SvarSlett
 4. Máret Romssas22.3.09

  Det set ut til at du arbeider målrettet og bevisst for å samle et godt team rundt deg, altså en god sametingsgruppe.

  Nominér dyktige folk, som passer inn i teamet! Geografi er underordnet, mener jeg.

  SvarSlett