19.04.2009

Aps løfter om kulturpolitikk

Ap er i landsmøterus - og valgløftene sitter løst. Vi Ap-skeptikere tar vel ikke bølgen akkurat når Giske lover mer penger til samisk kultur. Denne gangen er det teaterbygg som skal bygges. Innen 2014, dvs. i løpet av den neste sametings- og stortingsperioden? Nå er det kanskje noen som husker at det gjenstår littegranne for å innfri løftene om byggesaker i DENNE sametings-og stortingsperioden. Et aldri så lite samisk kunstmuseum, faktisk. Men det kommer helt sikkert i nærmeste framtid det også, for det valgløftet er faktisk resirkulert for en ny valgkamp!

Kulturminister Giske - som faktisk er en av de ministrene som IKKE har besøkt Sametinget i det hele tatt, lover at regjeringen skal stille opp med rammebetingelsene, og så skal Sametinget bestemme selv. Det høres ut som en våt drøm! Rammebetingelsene når det gjelder forvaltning av samiske museer og andre kulturinstitusjoner har riktignok ikke vært rare greiene hittil, så her bør Giske vise ny vilje. Det er nesten så man må invitere han til Sametinget...?

Men rett skal være rett: i en sak har Giske løftet samisk kulturpolitikk, og det gjelder saken om samisk pressestøtte. Her bidro man til et løft som betyr at vi har både en samiskspråklig og en norskspråklig dagsavis i dag. Det har tatt mange år med arbeid både fra samepolitisk hold og fra samisk medias side. Godt å endelig se resultater!

8 kommentarer:

 1. Anonym20.4.09

  Du trur kanskje at en borgelig regjering med Frp som det største partiet vil være bra for samepolitikken i Norge?!

  SvarSlett
 2. Det er vel ingen bombe, men jeg har liten tro på Frp når det gjelder same- eller kulturpolitikk. Men alt er ikke svart på borgerlig side: det var f.eks. en borgerlig regjering som etablerte konsultasjonsavtalen mellom Sametinget og regjeringen i 2005. Mener du at Ap skal få fripass i samepolitikken fordi Frp er i framgang?

  SvarSlett
 3. Ja også fiksa Giske knutepunktstatus til Riddu. Det liker vi. Men jeg lurer på hvordan det er med Ap og selvbestemmelse da....

  SvarSlett
 4. Det stemmer, den etterlengtede knutepunktstatusen kom endelig i sommer. Aps program til sametingsvalget måtte vel godkjennes på landsmøtet i helga?

  SvarSlett
 5. Hvor finner vi NSRs valgprogram?

  SvarSlett
 6. Jeg tror vi er tjent med å ta Fremskrittspartiet noe mer alvorlig enn dagens NSR gjør. Misnøyen mot Sametinget er større enn før særlig i Finnmark, og denne misnøyen kommer fra samene selv først og fremst.

  Fremskrittspartiet vedtok et eget samepolitisk dokument på sitt landsmøte og da har vi noe å forholde oss til allerede. Min foreløpige analyse finner dere her:

  http://guvsam.blogspot.com/2009/02/fremskrittspartiets-samepolitikk.html

  SvarSlett
 7. NSRs valgprogram vil bli offentliggjort om ikke så altfor lenge, og vil være tilgjengelig på www.nsr.no .

  Takk for linken Miella Millo, har ikke fått med meg den bloggposten. Håper du ikke konkluderer med at vi må føre valgkamp for Ap for å unngå FrP i posisjon...

  SvarSlett
 8. Selv om vi aldri så mye mener at FrPs samepolitikk stinker så må vi ikke glemme at vi kjemper på samme arena- valgarenaen - og velgerne kan være knallharde i sin dom. Arbeiderpartiet er vår hovedmotstander, men FrP kan fort bli formidable motstandere på lengre sikt- ikke minst i saker hvor våre grunntanker blir utfordret. For eksempel, EDL utfordrer allerede vårt demokratisyn ved å legge vekt på valgdemokratiet i argumentasjonen mot FEFO, et begrep FrP også bruker svært svært flittig i debatten om land og vann.

  SvarSlett