08.05.2009

Frp og Sametingshotellet

Frp besøkte i går Sametinget med nyskapende tanker om å endre samepolitikken. Sametinget skal nedlegges, og lokaldemokratiet (Karasjok kommune?) skal få bestemme hva bygget skal brukes til. Hotell er et av forslagene. Reiselivssatsning. Det er bare det at samisk kultur er ett av de store trekkplastrene for å får turister til Karasjok og Finnmark. Og hvordan skal det gå med samisk kultur når både samepolitikken og kulturpolitikken skal endres? Samisk språk og kultur skal være en privatsak - som ikke samfunnet skal ha noe som helst ansvar for. Og Frps kultupolitikk er jo at markedet skal vise hvilke kulturuttrykk folk er interesserte i å betale for.

Kan vi stole på at markedet er villige til å betale prisen for samiske kulturuttrykk? Jo, kanskje det nye Sametingshotellet kan ha noen joikeutøvere til å underholde turistene. Men vil det kunne finansiere den organisasjonen som fremmer samisk joik? Sametingets kunstneravtale skal vel legges ned, med de støtte- og stipendordningene som finnes for utøvende kunstnere. Vil det finansiere kulturskolene Frp vil legge ned? Vil det finansiere samiske CD-utgivelser? Kanskje turistene kjøper noen CDer - men vil det være nok? Det samiske markedet har ikke vist seg å være stort nok til å finansiere alle samiske CD-utgivelser - ville man greidd det gjennom turistmarkedet? Og hva betyr det for samisk musikk - hvis man skal tilpasse seg det turistene ønsker?

Har Sametingshotellet noen framtid uten en levende samisk kultur rundt seg? Har samisk kultur noen sjanse til å overleve og utvikle seg uten at også storsamfunnet tar et ansvar? Miella Millo blogger her om Frps samepolitikk. Har Frp funnet løsningen på sameproblemet? Hva syns dere?

4 kommentarer:

 1. Anonym8.5.09

  ja tenk at det går ant, og det e samer i det der partiet som jobber for det, makan til galskap...

  SvarSlett
 2. Anonym8.5.09

  Det er så døvt som det går an å bli!
  Jeg skal sende linken med GLRs intervju med 1. kandidat på FrP listen for Ávjovárri valgkrets til Siv Jensen. Så får ho høre hvordan disippelen fremmer FrPs politikk.

  http://www.glr.as/

  MH

  SvarSlett
 3. Syns også det er vanskelig å forstå at samer kan støtte Frps politikk. Står de virkelig for denne samepolitikken, eller jobber de internt for å forandre den?

  SvarSlett
 4. Jeg kunne ha registrert meg i samemanntalet basert på de objektive kriterier, men det angår ikke mitt dagligliv et helt annet sted i landet. Men jeg har lært å joike av Frode Fjellheim og det holder.
  Så får de heller engasjere seg i "sameting" de som det angår.

  Jeg nøyer meg med å omtale FrPs lappesaker her:
  http://norskeforhold.wordpress.com/2009/05/08/h%C3%B8yres-problem-ikke-l%C3%B8st/

  Og graver man langt nok tilbake så finner mange nordmenn samisk tilknytning.

  SvarSlett