03.09.2009

Kvotekjøp eller gratiskvoter?

Stusset litt i dag da visepresident Balto gikk ut med brask og bram og lovte millioner i tilskudd til kvotekjøp for fjordfiskere. Dette går på tvers av det som Smith-utvalget har foreslått: nemlig at fjordfiskere skal ha rett til kvote - og at de ikke skal være omsettelige. Sametinget - også Ap - har støttet Smith-utvalget forslag. Hvis Smith-utvalgets forslag blir virkelighet, så kan Sametinget bruke disse midlene på helt andre formål. Spørsmålet blir: hva vet Balto om framtiden for Smith-utvalgets forslag, siden hun kommer med dette utspillet? Er det tilfelle at Ap har begravet disse forslagene så dypt at de aldri vil dukke opp igjen, og prøver Balto seg på en avledningsmanøver? Lanserer hun plan B fordi plan A er lagt død?

Det blir enda underligere når vi tenker tilbake på behandlingen av Sametingets budsjett 2009 i novenber i fjor. Da sto NSR m. flere bak et forslag om å sette av en avgrenset sum til kvotekjøp, som en avhjelping mens vi venter på finnmarksfiskeloven. Men dette stemte Ap på Sametinget i mot. Hva har skjedd internt i Ap i mellomtiden med denne saken som er så viktig for bosetningen langs kysten og sjøsamisk framtid? Jeg er ikke optimistisk etter signalene vi har fått fra Kyst- og fiskeriminister Helga Pedersen, og blir enda mer skeptisk etter Baltos forsøk på avledningsmanøver!

2 kommentarer:

  1. Dette forslaget er rett og slett et desperat forsøk på å reversere APs egen fullstrukturering av fiskeflåta. Tenk at AP stemte nei til det da vi foreslo det og kommer med det nå! La det vær klinkende klart at det beste vi kan gjør for kysten er å få innført kystutvalgets forslag!

    SvarSlett
  2. Anonym10.9.09

    å mens vi fiskere venter, hvem skal betale avdragene. Vi trenger handling nå. Sats på fiskeriene, det er mange unge i sjøsamiske strøk
    som vil satse, men ikke tør pga den ekstra kostnaden kvotekjøp medfører. Syns dere har vært litt for lite med i timen når det gjelder utviklingen i fiskeriene.

    SvarSlett