21.09.2009

Om å stole på offisiell informasjon

Vel, vel... Valgdeltakelsen i Ávjovárri valgkrets var visst ikke 89,9% likevel. Akkurat nå er jeg litt flau over at jeg trodde det. De første beskjedene om valgdeltakelsen i Kautokeino var nemlig på 81,1%. Hvis summen av alle tre kommuner da skulle blitt 89,9, så skulle det vært nærmere 100% valgdeltakelse i Karasjok og Porsanger for å få summen til å bli 89,9%. Kanskje litt usannsynlig? Så viser det seg at kommunene hadde rapportert inn noen hundre flere stemmer enn dem som faktisk ble avgitt, og at tallene på KRD sine offisielle valgsider derfor var helt hinsides...

Når denne feilrapporteringen fikk konsekvensen at Samefolkets parti mistet sitt mandat i Ávjovárri til Høyre, så ble jeg litt usikker på om man i det hele tatt skal feste så stor lit til de offisielle tallene. Hva hvis også andre kommuner har rapportert litt sånn i hytt og pine? Både i Gáisi og Sør-Norge er sistemandatet avgjort av henholdsvis åtte og ti stemmer, og det skal ikke mye feilrapportering til før dette endrer seg.

I tillegg vet vi at velgerne hadde anledning til å endre rekkefølgen på listekandidatene. I Kautokeino har vi stor tradisjon for å bruke slike muligheter - opptelling av kommunestyrevalget er ingen liten utfordring... Ingen kandidater er foreløpig kåret, det skal gjøres av Sametinget en gang etter at de har fått inn (de korrekte og kontrolltellede) tallene fra kommunene. Derfor sitter jeg med den ugne følelsen av at den nye valgordningen ikke helt har svart til forventningene om et raskt valgresultat...

2 kommentarer:

  1. Jeg ble grepet av begeistring jeg også - og kvitret imponert over den høye valgdeltakelsen! Det var for godt til å være sant som de sier.

    SvarSlett
  2. Mu mielas lei buot vearramus go olbmot geat ovdal leat beassan jienastit, dal fahkka eai lean jienastuslogus. Jus lea nu ahte sin jienat eai dohkkehuvvon mannan háve, eai go ožžon dieđu das?

    orru gal ain veháš kaos dan sámedigge válggaid lágideapmi, áin.

    SvarSlett