30.08.2010

Plasteret som røyk -

Heisan, hva skjedde med sjøsamekvota? Det 3000 tonnene som eks-fiskeriminister Helga Pedersen lovte på sin siste dag på jobben? Ooops, det var visst ingen sjøsamekvote likevel, den er pent blir fordelt til alle andre trengende, og det er jo rettferdig, iallfall ifølge FKD.

Helga-kvoten, som også er blitt referert til som judas-kvoten eller Helga Pedersens sjøsamiske testamente, ble av meg karakteristert som "ett lite plaster på såret", da den ble lansert på samme dag som filmen "Kasta på land" av filmskaperne Harry Johansen og Toril Olsen hadde pressevisning, en fredag i oktober 2009. På visningen på kommunehuset i Tana bru, prøvde flere trofaste Ap-ere å redde ansikt ved å hausse opp kvoten med kommentarer som : "fiskerne bryr seg vel ikke om rettigheter, bare de får fiske. Det er jo det som betyr noe". Vi ikke-ap-ere hisset oss mer opp av det andre Helga sa: nemlig at regjeringen ikke anerkjente samiske fiskerirettigheter. Forsøket på å sukre denne pillen med skarve 3000 tonn, funket ikke helt på oss, av en eller annen grunn...

Regjeringen har prøvd å legge dette kjøttbeinet på bordet for å begrave andre problemstillinger i forhold til Kystfiskeutvalgets forslag. Siden hverken Sametinget eller samiske organisasjoner har vært villige til å betrakte dette som noen annet enn et mulig påslag ETTER at fiskerirettighetene er anekjent, så er forslaget tydeligvis begravet. Sametinget skal sikkert ha skylda, hvis da ikke FKDs spin-doctor lykkes i å forklare sinte fiskere og andre at Helga ikke mente det hun sa...

Jeg mener å huske at argumentasjonen for Helga-kvota var som følger: Det finnes ikke sjøsamiske rettigheter, men ulike reguleringer har slått spesielt dårlig ut i sjøsamiske områder, og dette vil vi rette på med 3000 tonn. Hvordan skal man tolke at dette ikke ble fulgt opp? Finnes rettighetene likevel eller er det ikke lenger behov for å kompensere for tidligere reguleringer?

( Forøvrig må jeg visst lære meg noen fiskeri-metaforer. Har karakerisert kvota som både "sukret pille" og "kjøttbein" i dette innlegget. Innlandsame, vet du... AGN er selvfølgelig rette metaforen!)

2 kommentarer:

  1. sjøsamiske fiskerirettigheter finnes - de skal og må anerkjennes

    SvarSlett
  2. Go Silje! Sjøsamisk kamp!

    SvarSlett