23.08.2010

Potensielle vannskader

Toppoppslaget på NRK Sámi Radio just this moment: Vannet i Kautokeino er friskmeldt! Jeg er ikke så sikker på at hele Sápmi gleder seg over denne meldingen, men for oss Kautoværinger er det en gladsak av dimensjoner. Eller?

For meg blir det en ikke-nyhet. Vi kom hjem fra sommerferie, og lesket oss med deilig Kautokeino-vann i en ukes tid før kokevarslet kom. Det vil si, sammen med kokevarslet kom beskjeden at UV-renseanlegget mest sannsynlig hadde vært ute av drift en stund allerede. E-coli-bakteriene var derfor godt distribuert til også våre tarmsystemer. Det virket rett og slett litt rart å plutselig begynne å koke det vannet vi hadde drukket med god appetitt i en uke og vel så det.

Det er klart det går litt ut over vannforbruket. Ungene får servert juice og melk og sikkert en del brus også. Vi voksne finner alltids noe å erstatte vannet med. Men ett glass i ny og ne ser ikke ut til å ha gått utover allmenntilstanden i vår husstand. Jeg tror egentlig at vi har blitt immune, for det er jo et etterslep i vannkontrollene. Det tar tid før prøvene analyseres, og vannet ligger vel en stund i rørene også. Det vil si at vann du tror er friskt, bare ennå ikke er analysert, eller vann du driver og koker, egentlig er friskt.

Bedre føre var osv. sier vel du. Jeg har kapitulert i forhold til kokevarslene. Det er mer enn hva en dobbeltarbeidende husmor skal behøve å forholde seg til. Koke eller ikke koke, kjøpe eller ikke kjøpe, jeg drikker det som kommer fra springen og håper det beste. Får litt den samme følelsen som med søppelsortering. Hvor blir det av den møysommelig sorterte søpla? Brennes alt opp på samme sted likevel? Eller kjøres det tusenvis av kilometer for å gjenvinnes? Spiller det noen rolle om jeg koker vannet eller ikke?

2 kommentarer:

 1. Anonym24.8.10

  Hvor blir det av søpla vår?
  Se her: http://www.vefas.no/page.jsp?id=17&mid=42

  MH

  SvarSlett
 2. Ja, da har æ lært at matavfallet havner i Skibotn, kartongen kjøres til Sverige, og plasten fraktes til Tyskland. Håper dette er bærekraftig...

  SvarSlett