07.03.2011

Fortsatt ikke naturens herre

I uka som gikk fikk vi flere brutale påminnelser om at vi fortsatt ikke er naturens herrer. Fire dødsfall i forbindelse med uvær og naturgitte forhold gjør at vi sitter igjen som i sjokk. Hva var det som skjedde? Har vi begynt å stole for mye på hva vi kan greier å mestre med all den nye teknologien vi har tilgjengelig?

Tenåringene her i huset skal få oppdatert seg på fjellvettreglene, det skal være sikkert. Da jeg var barn ble de sendt på tv jevnt gjennom hele vinteren, og alle så jo på NRK, det var jo ingenting annet å se på. Hvordan når man dagens ungdom? Via Facebook eller YouTube? Kanskje tror vi som er foreldre at vi har lært ungene mer enn de faktisk kan, også når det gjelder andre forhold ved å ferdes i naturen, sånn som det å ferdes skånsomt, og ta med deg tilbake det du har fraktet ut, slik som tomgods og emballasje. Plutselig er ungdommene våre ute på tur på egenhånd, har vi da lært dem det de trenger å vite?

Vår nestor Ole Henrik Magga holdt forresten et innlegg om samisk natursyn på et seminar i regi av Naturvernforbundet tidligere i år, der han på en utmerket måte problematiserer både vårt natursyn og vår og andres naturbruk av i dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar