16.08.2012

Pussy Riot og russiske samer

Putin strammer grepet. I sommer har vi fått høre om rettsaken mot bandet Pussy Riot, og nå faller dommen. Fredag 17. august faller dommen mot de tre jentene i det russiske punkbandet. De har hittil vært fengslet i fem måneder for å ha sunget en sang i protest mot Putins undertrykkende regime. Amnesty International arrangerer i morgen en aksjon for å markere sin protest mot russiske myndigheter.

Også urfolksorganisasjoner merker den endrede holdningen fra russiske myndigheter. Det siste er rapportene om hvordan det selverklærte russiske Sametinget anklages for å være en separatistorganisasjon. Fra tidligere er vi kjent med at profilerte urfolksrepresentanter har følt seg truet og har valgt å forlate Russland for ikke å bli forhindret i sitt arbeide.

Er disse eksemplene to sider av samme sak? Det dreier seg om menneskerettigheter, ytringsfrihet og organisasjonsfrihet. Grunnleggende verdier i et demokratisk samfunn, som er like viktige for alle, og kanskjes spesielt for urfolk og andre typer minoriteter. Hvilket russisk regime er det vi beveger oss mot?

Samtidig forberedes feiringen av Barents-samarbeidets 20-års jubileum til neste sommer. En ny Kirkenes-erklæring skal danne grunnlaget for det videre samarbeidet. Urfolksdimensjonen har hatt sin plass i dette samarbeidet fra starten av. Er det noen grunn til optimisme foran dette jubileet? Kan vi tro på at det skal være mulig å løfte urfolkssamarbeidet i Barentsregionen i dette barske klimaet?

4 kommentarer:

 1. Gunn-Britt16.8.12

  Og i sommer, midt i agurktida, verserte saken om en ny lov vedtatt av Dumaen i Russland, som spionerklærer organisasjoner som mottar støtte fra utlandet. Dette bekymret urfolsorganisasjonene:
  Raipon: http://www.nrk.no/kanal/nrk_sapmi/1.8244897
  Samerådet: http://www.nrk.no/kanal/nrk_sapmi/1.8248537

  SvarSlett
 2. Er norske myndigheter villige til en reell diskusjon om menneskerettigheter og urfolk med russerne? Eller velger de det bort av frykt for å miste potensielle økonomiske gevinster ved ressursutvinning i nord og/eller velvilje fra russiske myndigheter (og selskaper)?

  SvarSlett
  Svar
  1. Gunn-Britt16.8.12

   Godt spørsmål Christina.

   Slett
 3. (Endelig kan jeg si sånt..!) ;-)

  SvarSlett